S.P.Oorgidee

S.P.Oorgidee is een fictieve Nederlandse orchidee kwekerij gesitueerd in de omgeving van Aalsmeer. Het diorama beeldt een kolengestookt ketelhuis uit met daarom heen een kleinschalig tuinderspoor van de broers Simon en Piet. 

Naast het ketelhuis zijn de kwekerskas en de watervoorziening als grotere elementen opgenomen. Tal van kleine details zijn met zorg zelf gemaakt en zodanig gesitueerd dat het een realistisch beeld oplevert van een kleinschalige kwekerij in de jaren 50 van de vorige eeuw. Verder is ook al het smalspoormaterieel en de spoorbaan zelfbouw. De tractie voor het transport van steenkolen (aanvoer) en kwekerijproductien (afvoer) is gebouwd rondom een kit van Chris Gibbon. Met een motorvertraging van 80:1, dubbel aangedreven assen, waarvan één kantelbaar, is een realistische rustige loop verkregen.

Foto's zijn genomen tijdens OntraXs 2011 door Len de Vries van Railmagazine.

HaWe lorrie

De HaWe lorrie of accukar is een Nederlandse uitvinding die in de vorige eeuw veelvuldig te vinden was in en rondom kwekerijen. 

Het schaalmodel is opgebouwd uit een longrider kit van Chris Gibbon en daarom heen is een frame gebouwd van messing. Ter bevordering van de rijeigenschappen is gewicht in de vorm van lood toegevoegd en verborgen in de kisten onder het zeil.

Berk

De berk is opgebouwd uit gedraaid bloemistendraad en dit is met een mengsel van houtlijm en tuinaarde bedekt. Afgewerkt met loof van de firma Miniatur en normale witte plakaatverf voor de kenmerkende stamkleur is het een echte blikvanger in het diorama.

Waterreservoir

Regenwater wordt opgevangen in het waterreservoir. Vanuit het pomphuis -  het voormalige konijnenhok - wordt dit water aangeboden aan de kwekerskas. 

Het maken van een dergelijk tafereeltje is vrij simpel, wat papierenzakdoekjes, mengsel van houtlijm en water erover en dan krijg je na droging van die fijne plooien. Zwarte verf en wat poeders maken van papier een heus zeildoek. Waterimitatie is met botenlak gedaan.

Reageer

comments powered by Disqus

Vergelijkbaar