Een hoge bakwagon

In spoor 1 (schaal 1:32) kun je op een eenvoudige manier een simpele wagon net even iets meer geven door deze te voorzien van gebruikt uiterlijk.

De wagon is een standaard hoge bakwagon van Marklin. Die ik in een paar stappen een ander jasje geef. De gebruikte technieken en materialen zijn als een soort stripverhaal bij de foto's vermeld.

Technieken en materialen:

  1. Airbrush: Vallejo verf, primer en 1K thinner gedragen verf
  2. Dry brush: Vallejo Model color
  3. 3D roest: Vallejo Pigment met blanke vernis
  4. Decals: Uit eigen keuken
  5. Materialen: Messing plaat 0,125mm, messing draad 0,6mm, messing oogjes en putty.

Standaard wagon

Dit is het slachtoffer. Een standaard hoge bakwagon die meestal te vinden is in de startsets of in de aanbieding op beurzen en internet.

Aanbrengen van messing inlay's

Na het demonteren van de wagon worden heel dunne messing plaatjes tussen de spanten aangebracht. De dikte hiervan is 0,125mm en ze worden met een hamer en schroevendraaier eerst van wat butsen voorzien. Het verlijmen gaat met secondenlijm (eventueel met activator).

Messing look.

De hele wagon is nu voorzien van een laagje messing. Ook de handgrepen zullen nog vervangen worden voor messing welke nu eigenlijk te dik zijn.

Primer en Putty

De hele wagon gaat in de primer. Gewoon die uit een spuitbus is goed genoeg. Lekker dik mag want dat geeft in de volgende lagen meer diepte.

Primer en Putty

In de randen breng ik een extra laagje putty aan zodat de aansluiting beter wordt tussen messing en spant. De putty kan met een kwast worden aangebracht en worden verdeeld. Geen putty: gewoon dikke verf gebruiken want dat werkt ook.

Egaal bruin

Nu de hele wagon van een gebutste laag is voorzien komt er kleur op. Goederenwagen bruin. Nee niet schrikken van de hoogglans. De reden daarvoor is het makkelijker aan kunnen brengen van de decals.

rangeer handgrepen

De handgrepen zijn ook vergangen door dunne messing grepen en in de midden met een extra oogje.

Decals

Bij het aanbrengen van de messing laag verdewenen ook de opschriften. Deze zijn opnieuw getekend en geprint. Een laagje blanke lak zullen de decals verder beschermen in de volgende stappen van de bewerking.

Postzegels

Bij het grootspoor worden kleine reparaties vaak even bijgewerkt met wat reparatiewerk en verf. Dat dan de kleur niet meer hetzelfde is als bij aflevering geeft een leuk effect. De nieuwe delen zijn net postzegels.

Roest en stof

Dan komen er wat lagen Roest en stof op de wagon. Met een combinatie van vallejo pigment en matte vernis is het heel goed mogelijk om 3D roest te krijgen en met verf in diverse tinten wordt het roest effect nog eens extra versterkt. Zie ook de detailfoto later.

Roest en stof

De wagon is voorzien van een extra laagje "dust" uit de airbrush en met de kwast wordt her en der een dry brush gedaan met een lichte kleur.

Details

Na de lagen vuil en roest komt er op de buffers nog wat vet. Met donkerblauwe hoogglans verf is dit prima na te maken.

Aspotten

Ook de aspotten hebben hun beste tijd gehad en zijn nodig aan revisie toe. Ook hier weer wat donker blauwe verf voor de vet look.

3D roest

De 3D roest wordt met een mengsel van pigment en blanke vernis gemaakt. Door het pigment met de vernis te mengen en in verschillende lagen met een kwast aan te brengen ga je de pigment "stapelen". Hierdoor krijgt de roest ook echt dikte.

Zettelkasten

Dit detail maakt de wagen samen met de luchtslangen en de echt werkende schroefkoppeling af.

Op weg naar de volgende klus

De hoge bakwagon gaat met een schroottrein opweg naar een volgende klus. De foto is gemaakt op Laucha een spoor 1 baan van PAJ.

Reageer

comments powered by Disqus

Vergelijkbaar