Oosterbeek Hoog

Op een van de beurzen van OntraXS heeft Team Mitropa eens een contactdag gehad om nieuwe aanwas voor het project Oud-Hollands Module Bouwen binnen te halen. Hier bleek behoorlijk interesse voor te zijn. Nadat de nieuwe leden verwelkomd waren, gingen ze gewoon verder met hoe ze altijd al bezig waren en bouwden leuke messing kitjes en planden gestaag voort aan hun projectjes. Hierin moest maar wat meer structuur komen. Want nieuwe banen gingen er op deze manier niet ontstaan. Stuk voor stuk waren het wel aardige modelbouwers, maar een baan hadden ze nog nooit helemaal af gebouwd. Het idee werd gevat om de nieuwe aanwas onder begeleiding waar nodig gezamenlijk een modulebaan te laten bouwen welke later kan dienen om diverse inbrengen in het OHMB concept aan elkaar te koppelen.

In krap 2 jaar van planning tot opvoering werd Oosterbeek Hoog neergezet. Oosterbeek Hoog werd gekozen omdat het dubbel spoor bevat, en een bijzonder simpel baanplan, namelijk 1 overloopwissel voor opduwlocs. De scenery is bepaald op ongeveer 1913. Beeldbepalend zijn bijvoorbeeld de houten abri's op de perrons. Daarna werden die vervangen door stenen gebouwtjes. Het stationsgebouw werd intern verbouwd en de brug werd meermalen veranderd, tot uiteindelijk een stalen exemplaar. Tegenwoordig heet het station geen Oosterbeek Hoog meer, en het stationsgebouw heeft de oorlog niet overleefd. Qua rijdend materieel zijn we heel tolerant, van 1900 tot 1940 komt voorbijrijden.

De baan bestaat uit 6 modulebakken met scenery, totaal 7m20 lang en ligt in een lichte boog. Incl. blackboxen (gestandaardiseerde koppeldozen voor het OHMB concept) maakt de baan hoek van 90gr. 

Elke module bak bevat een eyecatcher, zo is er een heide, een schaapskooi, een mobiele zagerij, het stationsgebouw, een leegte (dat is ook wat) en een bos.

Op OntraXS 2014 was het eerste optreden, gekoppeld aan de OHMB modulebaan Rhenen (uitgebreid met brug) van Gert Arkema. 

Hieronder nog wat sfeerbeelden waarbij enkele nog in de bouwfase en op enkele de achtergrond nog niet aanwezig was.


Oosterbeek-Hoog was te zien op OntraXS! 2014 van 7 tot en met 9 maart 2014.

Oosterbeek-Hoog was te zien op Terug naar Toen bij de VSM in het weekend van 6 en 7 september 2014.

Oosterbeek-Hoog was te zien op De SpoorParade (NS 175 jaar viering) 16 tot en met 21 oktober 2014.

Oosterbeek-Hoog was te zien op de Nederlandse Modelspoordagen in Rijswijk, 17 en 18 januari 2015.

In Modelspoor Magazine 139 is een artikel gewijd aan deze modelbaan. 


Voor meer informatie over Oosterbeek Hoog, neem contact op via het mailadres op de hoofdpagina van Teammitropa.nl

Oosterbeek Hoog oude ansichtkaart

De situatie zoals we die voor ogen hadden met houten abri's, houten brug met dwarsverstevigingen.

Oude heide

Deze heide is inmiddels niet meer. Scoll naar beneden voor de nieuwe heide. Merk de subtiele verschillen op.

Schaapskooi

We hadden toevallig een kenner in de club. Deze prachtige schaapskooi is van zijn hand, geheel van losse stukjes hout gemaakt. Er is zelfs een volledig interieur.

Locomobiel

De locomobiel is geheel van styreen vervaardigd door een van de leden.

Vernieuwde heide

De oude heide was tot stand gekomen tijdens een demonstratie van Martin Welberg op Rijswijk 2013. Sinds die tijd heeft Martin zijn kunnen op een hoger nivo gekregen en is de heide op Oosterbeek-Hoog geheel vernieuwd. Het is vooral iets fijner van structuur. De heide is ook op matjes verkrijgbaar nu via Locdepot. Dit is type "B". kijk bij Welberg scenery.

Historische treinen

Op Oosterbeek-Hoog laten leden hun mooiste, vaak zelfgebouwde, treinen rijden.

Reageer

comments powered by Disqus

Vergelijkbaar