Een terugblik op Ontraxs 2013

Het overzicht hier is beknopt gehouden tot een aantal opmerkelijke modelspoorbanen en sfeerplaatjes. Uitgebreide albums zijn te vinden op: 

Flickr en Picasaweb 


The High Line

Winnaar van de Ontraxs Award 2013 is The High Line van Evan Daes. Dit jaar nam hij voor de 5de keer deel aan Ontraxs. De baan kenmerkt zich door een alom bekend beeld van New York. De computergestuurde rijdende autootjes op deze baan maken deze baan opmerkelijk en een terechte winnaar.

La Valise

La Valise van de Zwitser Thomas Schmidt was het kleinste baantje op Ontraxs. Hiermee haalde hij wel een gedeelde 2de plaats. Dik verdiend. Drie dagen lang heeft Thomas deze Micro Layout bedient zonder ook maar even het publiek te laten wachten. De lunch schoot er dan nog wel eens bij in of werd pas erg laat genuttigd.

De Kempen

Het is niet voor de eerste keer dat MSG Valkenswaard in de prijzen valt. Dit keer is het een gedeelde 2e plaats met hun modulebaan naar Nederlands voorbeeld "De Kempen". En hoe kun je de Kempen beter tonen dan met een bierbrouwerij.

Digitale Demo Pendelbaan

De volledig gedigitaliseerde baan van Karst Drenth was de winnaar van de Rail Rookies Award, de prijs die werd toegekend door de vele jonge bezoekers van Ontraxs. Getuige de drukte en de beelden waren het niet alleen de jongeren die deze baan wisten te waarderen. Opmerkelijk bij deze baan was de zeer natuurgetrouwe verlichting die ongemerkt veranderde van dag naar nacht en weer terug.

Kennesaw

Naast Karst Drenth waren ook andere bouwers van Team Mitropa weer present met hun nieuwste creaties. De spoorwegen tijdens de Amerikaanse burgeroorlog worden uitgebeeld op "Kennesaw" van Ronald Halma.

Fliegerhorst Holland

Leon Beckers bouwde speciaal voor deze editie van Ontraxs het diorama "Fliegerhorst Holland". Een sfeerweergave van een kleine Duitse luchtmachtbasis tijdens de tweede wereldoorlog ergens in Brabant. De baan sluit mooi aan bij het thema "Sporen naar het front" in het spoorwegmuseum.

Stefanowo

Alweer de tweede modelspoorbaan van Ernst Jan Goedbloed die op Ontraxs te zien is. De onmiskenbare sobere grauwige Oost-Europese sfeer straalt af van deze baan. 

Wolf's Peak

Eveneens uit de Team Mitropa stal is Wolf's Peak van René Wolf. Ooit eens begonnen als grap is dit minibaantje uitgegroeid tot een volledig diorama. Het sporenplan is niet veel meer dan het simpele ovaaltje. Veel kijkers bij deze baan hadden toch even nodig om dat te ontdekken. 

Ontraxs

Tijdens Ontraxs heerst er altijd een bijzondere en gezellige sfeer in het spoorwegmuseum. Dit unieke evenement toont elk jaar bijzondere en vooral mooie modelspoorbanen uit binnen- en buitenland. Daarnaast zijn ook importeurs en handelaren van speciale modelspoorartikelen aanwezig. De opstelling tussen het materieel van het spoorwegmuseum zorgt voor een extra sfeerelement.

Depot Val Rikard

Niet alleen een bijzonder mooi gemaakt diorama. Het is ook nog eens origineel. Hoewel een dergelijke draaischijf nooit in het echt heeft bestaan, is het toch technisch mogelijk. De bouwer heeft de constructie op een geloofwaardige denkbeeldige plaats ergens in de Belgische Ardennen.


Gluck auf ..

Een Oosteuropees mijnbaantje dat gebaseerd is op een bekend YouTube filmpje

Reageer

comments powered by Disqus

Vergelijkbaar