Een 19e eeuwse kiosk uit styreen.

Toen ik het stationsplein voor Station Willemspoort klaar had, vond ik dat er nog iets ontbrak.

Ik dacht: Wat is een station zonder kiosk?

Nadenken, want bestond er in die tijd al wel een kiosk. Samen met mijn vriend Google ben ik op zoek gegaan naar info over dit onderwerp.

En ja hoor, we vonden een prachtige afbeelding van een evenzo prachtige kiosk.

Precies wat ik zocht.

Aan de slag dus. 

Dit is ze dan. Is ze niet leuk?

De originele afbeelding vertoont ook nog een plattegrond van het bouwwerkje, maar vanwege de afmeting van de afbeelding heb ik dat weggelaten.

Het is niet moeilijk om vanaf deze afbeelding een werkbare vergroting te maken. Met een Preiser figuurtje in de hand is dat zo gepiept.



Nu zijn dus alle maten bekend en kan er een tekening worden gemaakt van de te snijden onderdelen. Om te voorkomen dat alles nog eens op styreen getekend moet worden heb ik een print gemaakt in spiegelbeeld en deze direct na het printen met de bedrukte kant op het styreen vast gezet met een stukje tape. Vervolgens heb ik het nat gemaakt met een doekje met wat thinner. Stevig aandrukken zorgt ervoor dat er een afdruk op het materiaal verschijnt.

Met een inkjet printer is het resultaat niet zo mooi als met een laserprinter, maar in mijn geval voldoet het.


Alle onderdelen zijn nu uitgesneden en waar gevouwen moest worden 1 keer ingesneden en omgevouwen.

Het dakje is voorzien van leiplaten. Deze heb ik gemaakt van een stuk styreen van 0,3mm. Om de 5mm heb ik met een driehoekig vijltje een velling gemaakt. Vervolgens zijn er haaks op de velling strookjes van 4mm gesneden. Deze zijn in halfsteens verband van onder naar boven op het dak gelijmd. Wel de stroken 1mm laten overlappen. Als de lijm is uitgehard kan vanaf de achterkant het overstekende materiaal worden weggesneden. Daarna kunnen de dakdelen voorzichtig tegen elkaar worden gelijmd. Ik heb daarvoor aan de binnenkant kleine stukjes styreen gebruikt om het geheel wat stevigheid te geven.

Nu kan het gebouwtje zelf in elkaar gezet worden. De bodem en het plafond heb ik iets kleiner gemaakt, zodat de wanden er mooi omheen passen. Eerst met tape even vast zetten om te zien of alles mooi past en vervolgens wat lijm tussen de naden laten vloeien.




Terwijl dit droogt kunnen de dakdragers gemaakt worden.

Ik heb wat strookjes van 3mm gesneden uit 0,5mm plaat. Even kort knippen in diverse lengtes en op elkaar lijmen. Nu komt er enigszins vorm in.

Tijdens het drogen van de lijm kan het dak alvast aangebracht worden.

Het dak wordt op de dakbodem gelijmd. De dakbodem is iets groter dan het dak, dus even uitkijken dat het aan alle kanten evenveel uitsteekt.

Als de lijm van de dakdragers droog is, kan er gevijld worden. Met een rond en plat vijltje wordt de vorm helemaal af gemaakt en glad afgewerkt.



De dakdragers zijn aan de achterkant iets ingevijld met een driehoekig vijltje, zodat ze mooi om de wanden van het gebouwtje aansluiten.

Nu ziet het er gelijk al wat realistischer uit, en lijkt het niet meer zo alsof het dak er ver over uitsteekt.


De dakversiering.

 Het dak is zeskantig, dus moeten er een zestal randen worden gemaakt.

Ik heb zes stukken styreen van 0,5mm met een dun randje lijm op elkaar gelijmd. Vlak boven de lijmrand uitgetekend hoeveel punten er moesten komen. Waar de punten samenkomen moet een gaatje geboord worden.

De eerste keer ging het helemaal mis zoals te zien is. De tweede keer ging het perfect. 

Voorzichtig worden de zes platen doorgesneden zodat er een zestal elementen liggen.



Deze worden vanaf de gaatjes voorzichtig schuin versneden zodat de punten ontstaan. Nu netjes vijlen tot de vorm helemaal goed is.

Vervolgens kunnen ze op maat gesneden en aangebracht worden.


Hier is te zien hoe het dak er uitziet als de versiering er op is gezet.

Om te voorkomen dat ik er straks niet meer bij kan heb ik ook alvast de achterwand van het interieur op kleur gebracht.


Op de grote afbeelding is al te zien dat de kiosk een aantal pilaren heeft om het dak te dragen.

Deze pilaren zijn voorzien van ballonlantaarns. Dat wordt leuk, want die moeten natuurlijk ook hier licht geven. Voor ik begin met het maken van de pilaren kijk ik eerst of de lantaarns te realiseren zijn.

Op diverse beurzen zien we een Duits bedrijf dat ledjes inbouwt in modelauto's. Het bleek dat ze die setjes ook los verkopen.

Het zijn microledjes van slecht 1 x 1,5 mm. De ledjes zijn bedraad en geisoleerd. En hier kan je wat mee.

Voorzichtig heb ik de ledjes in onverdunde houtlijm gedoopt. Hierdoor ontstond er een mooie ronde druppel om de led heen.

Na droging is de lijm enigzins tranparant. Dus heb ik de leds ook nog eens in een weinig verdunde witte verf gedompeld. En kijk eens in het zakje. Mooie witte ballonlampen.

Nu dit geslaagd is kan er met de pilaren worden begonnen.



Maar eerst gaan we de ballonlampen nog van een armatuur voorzien.

Om te beginnen laat ik eerst een druppel secondelijm tussen de bedrading lopen, en houd de draden goed bij elkaar tijdens het drogen. Als de lijm is opgedroogd doe ik er een klein stukje kous van een dun stukje snoer omheen tot aan de ballon. Een heel weinig secondelijm om het vast te zetten. Dit doe ik met de punt van een cocktailprikker die ik doop in een druppel die ik eerst op een stukje afval materiaal had gelegd.

Nu buig ik met een rond tangetje een boog in de bedrading, en breng nog zo'n stukje kous aan en zet dit vast met een weinig lijm.



Voor de pilaren heb ik gekozen voor het dunste rondprofiel waar nog een paar van die draadjes doorheen konden.

Als de pilaren op lengte zijn worden er op gelijke hoogte twee kleine gaatjes in geboord. Hierdoor kunnen de draadjes gestoken worden, die er dan aan de onderkant uitkomen.<br>

Om een dunne schroevendraaier worden kokertjes gemaakt die weer om de pilaren passen voor enige verdikking. Hierop breng ik met dun profiel nog wat extra randjes aan.


Voor de boven en onderkant knip ik met een gaatjestang wat rondjes die pas gemaakt worden om de pilaren.

Hierop worden dan nog de nodige stukjes profiel gelijmd voor de versieringen.

Hier is dit goed te zien. Ook worden nu met vijltjes alle profielen en kokertjes bewerkt tot een leuk geheel is verkregen. 

Ook de lantaarns zijn aangebracht. De buitenste pilaren krijgen slechts één lantaarn.


Terwijl het voorgaande ligt te drogen breng ik vast de ornamenten onder de balie aan. Ook de kast tegen de achterwand van het interieur krijgt zijn plek.

Eveneens wordt deze op kleur gebracht en van tijdschriften voorzien. Als de pilaren eenmaal geplaatst zijn kan ik daar niet meer bij.

De pilaren kunnen geplaatst worden. Maar eerst moet ik nog gaatjes boren voor de bedrading. Voorzichtig van onderuit recht naar boven door de balie heen.

Pilaren erin, en testen of de lichten het nog doen. Vast zetten.


We zijn er nog niet. Want ook op het dak staan nog de nodige versierselen. Zo vinden we daar een prachtige windwijzer en nog e.e.a. op de dakrand.

De versieringen op de dakrand zijn simpel. Daarvoor heb ik een aantal stukjes staaldraad van 0,3mm afgeknipt en die even met secondelijm-gel van een bolletje voorzien. De windwijzer vergt iets meer werk.



Weer gebruik ik een stukje staaldraad. Aan de onderkant lijm ik een kraal en daar weer onder een stukje rond styreenprofiel. Bovenop de kraal lijm ik drie met een tangetje gebogen stukjes koperdraad. En helemaal aan de top komt uiteindelijk een uit papier geknipte windvaan. De windvaan wordt verstevigd met vloeibare secondelijm en tegelijk vast gelijmd aan de mast.

Nu kan de windwijzer op het dak worden geplaatst.

De andere versieringen worden op maat geknipt en aan de binnenkant van de puntige dakrand gelijmd.


De ornamenten onder balie zijn inmiddels ook geplaatst. Op dezelfde manier gemaakt als de pilaren.

Het dak is al op kleur gebracht. Zo ook de windwijzer en de dakrand versiering.

Ook de pilaren hebben al een likje verf gehad.


De kiosk is helemaal af en in gebruik genomen. De klanten komen al massaal aangelopen om hun ochtendkrantje te halen.


Als de zon ondergaat en de schemer haar intrede doet, worden de lantaarns ontstoken.

Reageer

comments powered by Disqus

Vergelijkbaar